Monday, July 5, 2010

Mengapa Doktor Bedah Memakai Baju HIJAU?Dalam bilik bedah seringkali kelihatan doktor memakai baju hijau semasa bertugas.

Pada mulanya doktor dikatakan memakai warna putih kerana ia warna yang melambangkan kebersihan.

Bagaimanapun, seorang doktor yang berpengaruh telah menggantikan warna putih dengan warna hijau kerana menurutnya warna hijau lebih sejuk. 

Walaupun sukar dipastikan mengapa warna hijau menjadi popular, hijau memang sesuai bagi doktor untuk melihat lebih baik di ruang pembedahan, kerana hijau adalah warna berlawanan dengan warna merah. Warna hijau dapat menyegarkan mata ahli bedah semasa melihat benda-benda yang berwarna merah termasuk organ-organ tubuh yang berlumuran darah ketika pembedahan. 

Melihat warna merah terus menerus menyebabkan signal warna merah di otak memundar sensitiviti terhadap variasi warna merah. Alasan lainnya adalah, terus menerus berfokus pada warna merah akan menyebabkan pakar bedah kurang memberi tumpuan dan mengganggu penglihatan doktor. Jika warna baju pakar bedah berwarna hijau, ilusi ini akan memundar dan tidak akan mengganggu penglihatan doktor.

Dipetik dari estidotmy.

2 comments:

mehmed said...

kalu biru???
wakakakaa...

Isyrak said...

kaler biru sejuk jugok, tp tdk menyegarkan.. :P