Tuesday, December 29, 2009

Aku Bukan Superman




Lirik lagu Aku Bukan Superman


Aku bukanlah superman
Aku juga bisa nangis
Jika kekasih hatiku
Pergi meninggalkan aku

Ayahku selalu berkata padaku
Laki-laki tak boleh nangis
Harus selalu kuat harus selalu tangguh
Harus bisa jadi tahan banting

Tapi ternyata sakitnya cinta
Buat aku menangis
Ayahku selalu memarahi aku
Jika jatuh air mataku
Kata ayah selalu air mata itu
Adalah tanda kelemahan
Tapi ternyata air mataku
Ternyata jatuh juga

p/s : Lagu yang membuatkan aku rindu membuak2 pada kanak-kanak nursery An Najwa.. they all very cute kids..


Monday, December 28, 2009

Adakah Perwatakan Aku Seperti Seorang Muslimah Sejati ek?

Dah lama aku tak berjumpa junior2 aku.. kenangan lampau selalu bermain2 di mata. Aku bukan xnak berjumpa dengan mereka, tetapi tiada kesempatan. Kebetulan yang tak dirancang, kursus yang aku hadiri di Selangor selesai sebelum cuti aku habis.. jadi aku mengambil peluang untuk ke Melaka 3 hari, rumah junior aku. Lagipun dah lama aku x berjumpa dengan junior kesayangan.. perasaan rindu membuak2.. teringat zaman universiti. Junior yang menganggap aku nonmuslim (pada awalnya) ape yang keluar dr mulutnya apabila berselisih denganku hanyalah "selamat pagi akak", "selamat malam akak". Waktu tu aku terpaksa ke universiti satu bulan setengah lebih awal sebelum bermulanya semester baru atas sebab tanggungjawab yang perlu dilunaskan. Membuat persediaan baktisiswa pendidikan ke Kedah. Seminggu awal program kami selesai, waktu tu kemasukan pelajar2 baru.. bilik junior aku ni selang beberapa bilik dari bilik aku.

Aku ni bukan seorang yang "mesra alam" sangat, nak dijadikan cerita dialah yang asyik tegur aku.. aku ni pulak bukan jenis duk dalam bilik, aku ada kat bilik time pagi ataupun malam. Kalau ada waktu siang pun bilik sentiasa gelap sebab time tu aku guna untuk tido. :P Malam pulak dah lewat2 malam jer aku ada kat bilik, kadang2 tidur terus kat bilik gerakan. Jadi kami berjumpa hanya sekejap2, hanya selisih sahaja..Setiap kali die jumpa aku, die akan berhenti berjalan, dengan penuh hormat dia akan mengucapkan "selamat pagi/malam akak". Aku lak memang lurus bendul, just angguk dan cakap pagi/malam. Memang jenis senior sombong.

Keadaan tu berlangsung sehinggalah semester bermula. Waktu tu lah aku baru lekat kat bilik. Suatu malam tu tetiba bilik aku diketuk.. Tetiba ada orang masuk dengan tersipu2 mengucapkan selamat petang.. Aku lak time tu sedang solat isya', dalam solat tu aku dapat agak siapa yang datang. Senior aku yang bukak pintu. Sejurus selepas aku habis solat, aku tengok die masih terjegat kat pintu melihat aku melipat telekung. Cara die melihat seolah2 aku ni bukan manusia.. terkejut ke ape ntah.

Apabila dia dah hilang kekagetannya, die pun cakap "akak, sebenarnya saya nak tanya sekarang pukul berapa".

Aku tergelak dalam hati, hehehe.. nak tanye pukul berapa rupanya. Tanpa segan2 junior aku tu perkenalkan diri. Kemudian soalan yang tak pernah terjangka dalam kotak fikiran aku adalah "akak ni Islam ke, ingatkan Cina?".

Meloncat jantung aku. Daripada tu la aku sedar, huhuhuhu.. aku ni tak macam orang Islam agaknya. :( Tq ek dik sebab tolong sedarkan. Sejak dari itulah aku menjadi senior yang "baik" kepadanya dan kepada junior-junior yang seangkatan dengannya. Hehehe, baik ke ek? "Baik"lah sangat..

Junior2 ni lah tempat aku mendera/menghilangkan ketensionan aku di kala aku memerlukan seseorang. Se"baik2" aku ni, pernah jugak aku buat junior2 aku menangis. hehehehe.. standartla tu apabila diganggu dengan masalah apabila kepala bererabut dengan tekanan thesis yang menimbung. Sorry ek dik.. Aku marah apabila perlu dimarah, bukan senang2 aku nak marah orang. Selepas aku marah mesti aku mandi.. kih3x, memang tabiat untuk menghilangkan tekanan untuk menjadi rasional balik. Selepas aku siap mandi dan masuk dalam bilik, junior2 aku ni duk ramai2 dalam bilik dan memohon maaf siap nangis2 lagi. hehehehe.. tahupun korang nak nangis, kenapa sebelum buat tak fikir dulu.

:P ape2pun, aku memang sayang gila2 kat junior2 aku.. tak pernah aku abaikan dan tinggalkan korang. Nak tengok hantu pun aku ajak korang teman :P kih3x.. Kerana koranglah kehidupan aku lebih bermakna di universiti setelah "Buah Hati" aku dah habis study..

p/s : Selepas ada org yang confius aku ni Islam atau tak tu, aku betul2 muhasabah balik kehidupan aku. Teguran tak langsung dari Allah untuk aku perbetulkan balik. Peristiwa tu berlaku sewaktu aku bergelar mahasiswa, 2 3 tahun lepas. Sekarang ni aku rasa aku dah banyak berubah, alhamdulillah. Waktu tu aku memang berkawan dengan Cina, kehidupan aku dikelilingi oleh mereka. Makan, tidur, study.. bestfriend aku pun Cina.. tapi aku happy dengan mereka.. Kenangan bersama kalian tak pernah aku lupakan terutama kawan yang selalu bantu aku, yang selalu bersama aku kemana jua aku pergi.

Wednesday, December 23, 2009

My New Hobby

Sebelum2 ni aku x minat ambik gambar.. Kamera pun aku xnak sentuh.. Kali pertama aku betul2 berminat nak ambik gambar time aku gi dungun, rumah pakcik aku.. tu pun disebabkan oleh seseorang..

Kemudian aku slow2 meminati dunia photographer.. sebagai permulaan aku beli handset baru, yg berkamera.. senang aku nak bawak kemana2.. kecil, mudah, dan serba guna.. Sebelum2 ni aku hanya suka meng"copy" gambar2 yang menarik dari flickr/forum2 fotographer, x pernah sekelumitpun terlintas akan berminat mengambil gambar.. Tetapi kebelakangan ini, aku teruja untuk mengambil gambar.. mungkin sebab tekanan yg terpaksa aku lalui membuatkan aku berubah secara tetiba..

Ni antara gambar yg aku suka yg telah berjaya aku ambil time aku bercuti di Melaka, rumah junior aku.. mula2nya nak gi Penang, jumpa kawan2 lain, tp plan tertukar di saat2 akhir.. hehehe.. tetapi berbaloilah.. seronok sangat2..


Gambar ni diambil ketika menunggu matahari terbenam.. dah hampir magrib tetapi masih tercongok di pantai..


Gambar ni pun aku suka.. tetapi xtahu ok ke tak..


Gambar ni diambil waktu pagi.. time tu kami menunggu pakcik balik dari laut..
Aku guna sepenuhnya untuk merasai kehidupan sebagai"org pantai"..
Seronok, tetapi takleh bangun seawal nelayan la.. x mampu..



Kiss Song.. Lagu yg begitu bermakna dalam Diary Heartyku..



English Lyrics :


I just can't understand the ways
Of all the men and their mistakes
You give them all your heart
And then they rip it all away

You told me how much you loved me
And how our love was meant to be
And I believed in you
I thought that you would set me free

(REFRAIN):

You should've just told me the truth
That I wasn't the girl for you
Still, I didn't have a clue
So my heart depended on you, whoa

(CHORUS):

Although I'll say I hate you now
Though I'll shout and curse you out
I'll always have love for you
Because I am a girl

Been told a man will leave you cold
Get sick of you and bored
I know that it's no lie
I gave my all, still I just cry

Never again will I be fooled
To give my all when nothing's true
I won't be played again
But I will fall in love again

I loved you so
Now you leave me in the cold
How could this be
I thought that you'd only love me

Into the night
I will pray that you're alright
You hurt me so
I just can't let you go

You took advantage of my willingness
To do anything for love
Now I'm the only one in pain
Will you please take it all away

Never thought being born a girl
How I can love you and be burned
And now I will build a wall
To never get torn again...


The story begins with the scene of a photographer who was taking a picture for an automobile magazine. He accidentaly took a picture of a girl who was walking across right in front of his camera. She excused politely and went away. One day, the photographer went to a salon which by accident was the the place where the girl worked at. He left his bini in the salon by accident, leaving the girl a chance to come by his workplace to return it. So she came to his studio and returned his bini.
But before she left, he made her pose as a model. They found out that they shared a same passion. He was a professional photographer and she was a girl who dreamed to be a model. They became close and spent a lot of time together. He took a lot of pictures of her and published them. One day, an accident happened while she was trying to get something from a high rack in his studio. An unlid bottle of photographic product fell and spilled on her. She was immediately taken to a hospital. The chemical of the photographic product was so toxic, it damaged her eyes so bad that she was about to never be able to see again.
A miracle happened, after a while being taken care in the hospital, the doctors took off the bandages on her eyes. She opened her eyes and saw the photographer's co-worker holding a celebration cake with a candle on it. The co-worker took her to his studio, but he was not there to be found. She was so sad because she loved him so much, she thought that the photographer left her.

One day when she was working, the co-worker came over and showed her the magazine he published with her as the model. She remembered about the racing place where they went together before. She found him there sitting on a bench with a dog next to him and noticed that he was blind.

She stand there and suddenly cried realizing that he loved her so much that he let go the most important part of his life as a photographer and a biker for her, his eyes. She was so touched knowing that he actually gave her his eyes just so she could see again.

Wednesday, November 18, 2009

Qasidah Burdah



Tq ek sebab bagi putri zikir ini..
Terharu sangat2 apabila Putri dapat Zikir ini..
Setiap hari putri pasang..

Semoga Allah merahmati dan menguatkan kamu..
Allah sentiasa bersama kamu..
Mengiringi kamu dengan cahaya hidayahNYA..
amin amin ya Rabbal'alaminnn..

La Tahzan Sayang

Artikal ni putri petik dari buku "Janganlah Bersedih, Jadilah Wanita Yang Paling Bahagia", karangan Dr. 'Aidh Bin 'Abdullah Al Qarni.. Buku ni banyak membantu putri.. Biasanya kalau putri sedih sangat-sangat, putri akan ambil buku ni dan baca sambil putri nangis.. lama-lama putri akan tenang kembali. Putri merajinkan diri menulis kembali sebahagian kecil dari kisah yang diselitkan di dalam buku ini untuk tatapan seseorang yang putri sayang. Putri harap dia melayari blog putri dan membaca petikan ini. Mungkin sedikit sebanyak dapat meringankan bebanan yang dia tanggung, InsyaAllah.. Putri tak boleh membantu, putri hanya mampu berdoa untuk dia.. semoga Allah memberi keringanan padanya dalam menjalani bebanan tugas yang tak pernah habis. Semoga Allah memberi pertolongan dan dipermudahkan urusan. Amin-amin ya rabbala'laminn...




Jangan Merasa Tertekan

Nikmatilah dan bersenang-senanglah
kerana sesungguhnya segala sesuatu itu
pasti ada kesudahannya
sebagaimana ia pun ada permulaannya..

Sesungguhnya, kemampuan tidak merasa tertekan merupakan sifat mulia yang dapat membantu menghilangkan kesulitan dan meraih kejayaan. Ia juga dapat mengekalkan keharmonian dan kebahagiaan bersama keluarga. Orang-orang yang bersifat mulia pasti dapat memahami tabiat orang. Dia mampu mengukur kadar perubahan, menyesuaikan dirinya di hadapan orang lain, dan boleh menyesuaikan dengan segala keadaan, baik yang nyata mahupun yang tersembunyi.

Tentang kegelisahan, maka orang yang berwawasan luas akan dapat memahami berbagai-bagai permasaalahan, dan menyedari bagaimana hendak bertindak ketika menghadapi masalah atau ketika apa yang diinginkan tidak tercapai. Ia akan memahami bahawa memang demikianlah kehidupan, iaitu bahawa "tiada seorangpun yang beroleh kerehatan di dalamnya." Ia akan memahami bahawa manusia itu ada kalanya membenci sesuatu, padahal di dalamnya terkandung kebaikan baginya dan adakalanya dia merasa senang dengan sesuatu, padahal di dalamnya terkandung keburukan baginya. Ia juga akan menyedari bahawa sesungguhnya kebaikan itu hanya ada pada yang telah dipilihkan oleh Allah Subhanahu wa Ta'ala.

Seseorang yang berwawasan luas akan sedar bahawa dirinya adalah sebahagian dari alam yang sangat luas. Ia juga sedar bahawa dirinya pasti akan beroleh penyakit, musibah, kesedihan dan juga kegembiraan. Maka, ia tidak akan merasa terkejut dan tidak akan gelisah.

Sebagaimana yang dirasakan oleh orang yang berakhlah rendah, yang menyangka rendah, yang menyangka bahawa keburukan dan masalahnya hanya menimpa dirinya sendiri atau orang-orang yang menindasnya. Dia merasa nasibnya akan buruk selamanya. Orang-orang yang bersifat mulis dan bijaksana tidak akan pernah merasakan perasaan-perasaan buruk seperti itu, kerana dia menyedari tentang tabiat kehidupan dan dia adalah salah satu bahagian dari tabiat tersebut. Sehingga Allah meredhainya dan membebaskan segala upayanya saat ia mencuba untuk mewujudkan hal yang terbaik bagi dirinya.

dipetik dari m/s 111-112

"Permulaan yang baik, dengan niat yang baik, insyaAllah diakhiri dengan penamat yang baik. Sentiasalah berbaik sangka dengan Allah. Ujian yang Allah turunkan adalah untuk me"murni"kan lagi niat kita.. untuk melatih kita menjadi hamba yang terpilih.. insyaAllah.." - kata-kata dari putri.isyrak

Saturday, November 14, 2009

Qasidah Istifar



..Ya Allah..
..Lembutkanlah hati-hati kami..
..Ampunkanlah dosa-dosa kami..
..Dekatkanlah hati-hati kami kepadaMu Ya Allah..
..Tenangkanlah hati-hati kami..
..Janganlah Kau palingkan hati-hati kami daripadaMu setelah Kau berikan kami petunjuk..
..Ya Allah..
..Jauhkanlah kami dari seksaan api nerakaMu..
..Jauhkanlah kami dari jalan-jalan yang menyesatkan..
..Suluhkanlah jalan-jalan kami dengan cahaya hidayahMu ya Allah..
..Ya Allah..
..Kami insan yang lemah..
..Kuatkanlah hati-hati kami Ya Allah..
..Tetapkanlah pendirian kami Ya Allah..
..Lembutkanlah hati-hati yang berurusan dengan kami Ya Allah..
..Permudahkanlah urusan kami Ya Allah..
..Kau pemilik hati-hati kami Ya Allah..
..Jernihkanlah dan lembutkanlah hati-hati kami..
..Tetapkanlah pendirian kami Ya Allah..

..Ya Allah..
..KepadaMu aku memohon pertolongan..
..Aku serahkan seluruh hatiku padamu Ya Allah..
..Aku serahkan kepada Kau untuk menentukan perjalanan hidupku Ya Allah..
..Aku serahkan kepada Kau untuk melembutkan hati-hati mereka Ya Allah..
..Sebagaimana aku serahkan hatiku padaMu pada awalnya Ya Allah..
..Aku harap sangat kau tak membiarkan hatiku terluka berkali-kali Ya Allah..
..Hanya kepadaMu lah sahaja aku memohon pertolongan..
..Kerana kau Pencipta kami..
..Pemilik hati-hati kami..
..
..Amin-amin Ya Rabbala'laminn..

Sunday, November 8, 2009

Cinta




..Sakitnye cinta..

..Cinta x boleh dipaksa..
..Ia datang tanpa di undang..
..Ia hadir tanpa di minta..
..Bila kita lari, ia akan mengejar..
..Bila kita kejar.. belum tentu kita dapat..
..Ia hadir tanpa diundang..
..Ia pergi tanpa sempat dihalang..
..Sakitnye sebuah percintaan..

..Cinta perlu berjalan seiringan..
..Andai sorang kecundang, cinta x dapat dipertahankan..
..Cinta lahir dari hati..
..Ia hadir walau di halang..
..Ia mekar tanpa dapat ditahan..
..Kadang-kadang layu walaupun disirami madu..
..Kompleknyer cinta..
..Saranghe Muffin Coklat..

Saturday, November 7, 2009

Hanya Padamu




Hanya pada mu
Ku serahkan segalanya
Kau bertakhta di nurani
Anggun cinta mu abadi
Hanya pada mu
Pertama dan yang terakhir
Pohon cinta ku merendang
Disirami kasih suci
Jiwa ku dipalu gemersik tak terkira
Hampir ku terlena dalam belaian mu
Cinta mu selembut sutera menjadi saksi kasih ku
Tiada dua hanyalah satu kau yang ku cintai
Sekelumit cinta sekurun kerinduan
Ku rempuhi ranjau duka
Membara sehangat api
Terhapus sepi di hati ku
Seulas bibir mu kelu tidak berkata
Namun ada sesuatu
Nurbisa dari mata mu
Terpancar cinta yang sejati
Awan yang berarak saujana membiru
Cerahlah wajah mu di rimba sendu ku
Menjadi hamparan cinta suci

Perkenankanlah Doa Kami Ya Allah



Ya Allah Ya Tuhanku..
Ampunkanlah dosa-dosaku..
Ampunkanlah dosa ke dua ibu bapaku..
Ampunkanlah dosa adik beradikku..
Ampunkanlah dosa sahabat-sahabatku..
Ampunkanlah dosa saudara-saudaraku..
Ampunkanlah dosa semua muslimin muslimat..
Samada yang masih hidup mahupun yang telah meninggal dunia..

Ya Allah.. sesungguhnnya kami insan yang lemah..
Terlalu mudah melakukan kesilapan..
Walhal kami tahu,
Tetapi, kami tak mampu melawan nafsu kami..

Ya Allah..
Permudahkanlah urusan dunia dan akhirat kami..
Bantulah kami dalam menempuhi pancaroba dunia ini..
Jauhkanlah kami daripada musuh2MU Ya Allah..
Jauhkanlah kami daripada segala sifat buruk..
Kayakanlah kami dengan sifat2 baik..

...Amin-amin Ya Rabbala'laminnn...

Friday, November 6, 2009

Michael Jackson - Earth song



..Cintailah Alam Sekitar..
..Jangan Pentingkan Diri Sendiri..
..Fikirkan Masa Depan Anak-Anak Kita..

Wednesday, November 4, 2009

Asfa & Azad



Tahniah kepada Puan Hasniatul Husna Abu Hussein
yang telah selamat melahirkan bayi kembar pada 15 Oktober 2009 baru2 ni..
Asfa & Azad..

Tahniah Atun, semoga Asfa & Azad akan menjadi anak2 yang soleh..
yang mampu mengembangkan syiar Islam..
seperti yang kite cita2kan zaman kita matrik..
x sangka ek Atun yang dapat baby dulu..
tahniah sangat2..
Love n miss u so much Atun..


Tuesday, November 3, 2009

Hilang Fokus


2 3 hari ni, aku asyik hilang fokus jerk..
segala bende takleh buat..
sebabnya aku x reti nak control stress..
tak cukup tidur.. habis bende effect aku..
akaun aku x dapat buat lagi.. tadi kawan aku tanye sal tudung, tetibe jer aku x ingat "tudung" tu aper..
huhuhuhuhu.. sedihnyer hidup.. kenapalah otak aku jadi lemah macam ni..
keje aku terpaksa settlekan keje yang tak perlu berfikir.. kalau tak, haru jadinya..
Semalam time aku nak masuk office aku,
aku tak nampak pun tempat aku jalan tu licin, sebelum2 ni aku memang cukup berhati2 dengan persekitaran..
ye lah, doctor peribadi aku dah pesan elakkan jatuh..
tapi tulah.. otak aku lembab.. so aku jatuh lagi..
tapi alhamdulillah aku sempat bertahan, xla jatuh teruk..
kalau tak maybe aku terpaksa ditahan di ward..
dah ade pengalaman jatuh, so time nak jatuh tu reti control badan :P




ni lah tempat aku jatuh pagi tu, mujur aku org yg terawal datang..
time aku jatuh tu, ader sorang budak syarikat sebelah syarikat aku dah datang..
die la tolong aku.. huhuhu.. tq ek..
Kalau aku tersalah sikit jerk, kemungkinan aku akan jatuh dalam longkang besar kat tepi tu..
xleh nak bayangla.. mintak jauh..




Tempat aku jatuh daripada pandangan pintu office aku.. hik hik hik..




Dulu aku jatuh kat sini.. pagi2 tu time aku datang office,
aku main redah jerk masuk office.. terus tersungkur kat situ dengan beg2 aku..
huhuhuhu..
habis lutut aku berdarah.. :P
Tapi best jugak jatuh.. ;)

p/s : sape tahu bagaimana nak hilangkan tekanan?



Monday, November 2, 2009

Sad Korean Song




Aku x tahu tajuk lagu ni..
Dan aku pun tak faham ape maksud lagu ni..
Tetapi lagu ini buat aku menangis teresak2 time Persidangan Penyayang Seluruh Malaysia under Budi Penyayang yang diadakan di Dewan Persidangan Universiti Sains Malaysia..
Sedangkan aku dah familiar dengan lagu ni bertahun2..
tetibe jer rasa sebak sangat2.. time aku nangis tu, roomate aku follow aku nangis lak..
semua orang dalam dewan tu tengok kami..
tak tahan beb.. korang tak tahu ape yang aku faham..
korang x faham.. huhuhuhu..
last sekali selepas sedewan tengok kami, kami gelak sakan lak.. sambil bangun keluar dewan..
malu.. dahla aku fasilitator time tu.. kih3x..
Aku nangis time tu sebab aku sebak, mampukah aku untuk berjumpa pasangan seperti lelaki tu..
sebab tu aku nangis semahu2nyer..
Ada ke ek lelaki seperti itu zaman sekarang..
Tetapi kalau ada, adakah aku mampu melihat orang yang tersayang sengsara kerana aku???
oh tidak!!!..
aku bukan sekeji itu..
tapi apa dayaku.. :(

Saturday, October 31, 2009

Puding Gula Hangus

Arini aku buat Puding Gula Hangus Special..
hehehehe..



Ni la bentuk puding yang baru siap masak satni.. baru jer 2 minit :P
hehehe.. aku letak lebih gula.. sebab ritu "muffin coklat" kate puding aku tawar..
tp skrg, aku lak yang tak leh makan..
manisla sangat2..

Friday, October 30, 2009

Suratan atau Kebetulan




Kenny Remy Martin (Kenny Tay / Habsah Hassan)


Suratan Atau Kebetulan

Sesuatu yang tak disangka
Seringkali mendatangi kita
Itukah suratan dalam kehidupan
Atau hanya satu kebetulan

Kita asyik membicarakan
Persoalan hidup dan pilihan
Sedang kejujuran semakin berkurang
Masih tiada bertemu jawapan

( korus 1)

Walau kita dihadapkan
Dengan berbagai pilihan
Mengapa sering terjadi
Pilihan tak menepati

( korus 2 )

Hingga amat menakutkan
Menghadapi masa depan
Seolah telah terhapus
Sebuah kehidupan yang kudus

Pertemuan sekali ini
Bagi diriku amat bererti
Tetapi ku bimbang untuk menyatakan
Bimbangkan berulang kesilapan

( ulang dari korus 1)


Lagu Paling Best


Lagu ni buat hati aku yang tension berbunge riang..
sempoi giler lagu..
kih3x.. klakor lak..
liriknyer mak ai.. tulus dari hati tu..
!!!



jom karaoke sama2..
ni aku dah carikan lirik tuk korang..

LIRIKNYA :

Apa salahku apa salah ibuku
Hidupku dirundung pilu
Tak ada yang mau dan menginginkan aku
Tuk jadi pengobat pilu
Tuk jadi penawar rindu
Tuk jadi kekasih hatiku

*
Timur ke barat selatan ke utara
Tak juga aku berjumpa
Dari musim duren hingga musim rambutan
Tak kunjung aku dapatkan
Tak jua aku temukan
Oh tuhan inikah cobaan

**
Ibu-ibu bapak-bapak
Siapa yang punya anak
Bilang aku aku yang tengah malu
Sama teman-temanku
Karna cuma diriku yang tak laku-laku

***
Pengumuman-pengumuman
Siapa yang mau bantu
Tolong aku kasihani aku
Tolong carikan diriku kekasih hatiku
Siapa yang mau

Back to *, **, ***

Ibu bapak punya anak
Bilang-bilang aku aku yang tengah malu
Sama teman-temanku
Karna cuma diriku yang tak laku-laku


Thursday, October 29, 2009

Buah Hati Pengarang Jantung


Baby sape ntah tido atas katil aku tuh..

Barangan keperluan aku setiap hari.. kalau xde memang cacing kepanasanla aku..

Sebenarnya ni laptop kakak aku, aku terpaksa pinjam sebab pc aku duk kat ward.. sakit..
2 hari duk kat ward.. so terpaksalah aku pinjam laptop ni..sebab aku boring..aku xleh berpisah lama dengan "hubby" aku ni..


Ni la warne laptop ni.. comel kan..

Ni harta aku yg aku sayang sangat2.. segala mak nenek ade kat dalam ni.. kalau hilang.. aku x tahula ape akn jadi pada aku.. mintalah x hilang.. aminnn..

p/s : aku x tau nak tulis ape dah kat blog aku ning.. arini aku x gi keje.. aku tension.. so aku memang xleh gi keje memandangkan keje aku ni melibatkan orang ramai.. aku takut aku tak mampu control emosi aku.. so aku terpaksa ponteng kerje.. huhuhu.. dah 2 hari aku x gi keje ni.. aku nak cari kedamaian jap..

Wednesday, October 28, 2009

Congratulation





Rosniza & AB bersama bunga tahi ayam.. hihihi..
Bunga ni buah hati Ros yang bagi sempena dengan majlis konvocation UITM..



Ros tersenyum simpul bersama dengan bunga kesayangannyer.. hik hik hik..
dalam hati berbunga riang.. kembang mekar seperti bunga tahi ayam di tangan..
hihihihi..soirry Ros, gurau jerk..

p/s : bersempena dengan ini, akak nak mengucapkan tahniah kerana telah berjaya menamatkan pelajaran dan berjaya mendapat diploma.. akak doakan agar korang akan sambung belajar balik.. :) hehehehe.. kalau xnak sambung.. jom keje kat sini.. kiter keje same2 ek, sampai ke titisan darah terakhir.. hehehehe..


Tuesday, October 27, 2009

Hari yang Penuh dengan Dugaan




Tanggal 26 Oktober 2009.. aku seperti biasa datang pagi2 tuk bukak semua lampu dan aircond galeri sains, serta lampu tangga pejabat (walaupun bukan tugas aku). Disebabkan akulah org yg mula2 datang ke pejabat, so akulah yang kene bukak.. kalau x memang bergelapla aku.. :P

Seawal pagi aku datang dengan semangat yang baru, sebab perlu kekuatan mental, rohani, emosi, jasmani .. kalau salah satu x sihat.. memang harulah.. aku check semua jadual tempahan, pakej ape yang diorang nak.. dan akan inform kepada petugas tayangan, petugas galeri, petugas aktiviti, dan aturkan supaya ia tersusun dan x nampak berterabur.. dan kene prepare mental yang cergas, cerdas dan bernas tuk handle pelbagai jenis gelagat guru2 dan pelajar..

Tempahan tuk hari tu memang penuh, dan aku spend time untuk melayani diorang, dan aku pastikan semua sahabat2 seangkatan bersiap sedia untuk menyambut mereka.. so kami menunggulah dengan penuh kesabaran sambil2 buat keje lain yang perlu disettlekan.. tunggu dari pukul 9.00 pg sehingga pukul 1.00 ptg, semua sekolah yang tempah x datang tanpa inform terlebih dahulu kepada aku.. bagusnyer ketua2 rombongan tersebut.. aku tabik springla kat mereka.. dan semua tempahan yang dicancell tanpa diberitahu itu adalah daripada sekolah2 di Malaysia yang terdiri daripada kalangan orang Melayu yang beragama Islam. Bagusnye  orang Melayu Islam ni ek.. :) boleh dijadikan contoh kepada bangsa dan agama lain. Sepatutnye mereka perlu inform kat kami, nombor telefon aku pun mereka dah ada, time mereka nak datang, nak buat tempahan, lembik gigi dari lidah.. time xnak dtg, hilangkan diri macam tu jerk.. x pernah lak fikirkan kami yang menunggu ni, dengan segala peralatan semata2 nak sambut mereka. Okla.. aku masih mampu bersabar..

Waktu aku bersabar tu, aku bersihkan tempat aku yang bersepah dengan segala jenis barang.. time aku sedang panas2 tu, tetiba lak aircond dalam bilik aku tak berfungsi.. so dalam panas, luar pun panas.. dengan senyuman simpulnyer aku bagitahu juruteknik bangunan (bekas scoolmate aku)  tuk settekan aircond aku nih. Disebabkan dia tahu aku ni puteri lilin, on the dot die baiki aircond aku.. time nak baiki tu, aku gi ambik whudu'.. (waktu tu dah lunch hour. Terime kasih kat die kerana sanggup baiki dalam waktu rehat semata2 kerana aku.. tqtqtq..) bila aku balik daripada berwhudu' kerja2 mereka dah siap.. so aku masuk tuk solat, x sempat satu rakaat.. tetibe jer aku teringat handphone aku.. aku terpaksa berhenti solat dan mencarik h/p tu lak, terpaksa gi check kat tempat aku gi ambik whudu' td.. huhuhu.. alhamdulillah still ader, kalu x memang nangis tak berlagulah aku time tu.. cuai nyer aku , x pernah lalui kecuaian macam ni dalam hidup aku.

Kemudian aku selesaikan tanggungjawab aku kat Penciptaku.. aku masuk bilik, bilik aku dah banjir!.. huhuhu.. air menitik2 kat meja aku, habis basah lenjun surat2, dokument2, pemplet2.. terpaksalah plak aku bersihkan dan kemaskan.. buang mana2 yang basah.. terpaksa call cleaner tuk kemaskan bilik aku balik.. penat hanya Allah jer yang tahu.. dengan tak makannyer.. kul 2 ade temujanji dengan sekolah lak, sampailah petang.. waktu tu aku seorang sahaja tuk kemas bilik yang macam tongkang pecah, cleaner hanya bersihkan air sebab die tak tahu yang mana perlu dibuang dan yg mana perlu disimpan.. so terpaksala aku habiskan seorang..

Waktu aku duk kemas2 tu, jam baru pukul 1.30 ptg.. masih dalam waktu lunch hour.. tetiba jer aku bunyi bising2 kat luar office aku, aku ignore sebab jam masih awal.. tetibe aku dengar pintu "star gate" aku terbukak.. aku ingatkan kakitangan sebab seingat aku, sebelum aku gi solat tadi, aku dah tutupkan semua lampu2 dan aircond dalam galeri sains dan memang galeri dalam keadaan gelap, hanya diterangi cahaya malap yang terhasil daripada bahan pameran di situ. Dalam selang waktu yang x sampai 3 saat, galeri sains aku bising gile2.. dan aku dengar bunyi exhibit tersebut dibukak satu persatu.. bunyi riuh rendah budak2 bermain.. tetibe jer aku rasa kemarahan aku dah sampai kemuncak.. dah tepu dan melimpah.. x sempat aku nak fikir dengan waras.. aku keluar dr galeri, dengan suara yang kuat gile (sebab diorang bising) aku cakap kat semua pelajar tu " siapa yang arahkan kamu semua masuk? Mana guru kamu? Panggil die dah jumpa saya kat depan!", itulah ayat aku sebijik2.. dengan suara yang terketar2 menahan marah yang tak mampu ditahan. Tu first time aku jadi macam tu selama aku keje kat sini sejak tahun 2006.. selama ni aku pernah jer lalui situasi macam ni, masih boleh menahan amarah.. tetapi disebabkan dugaan datang bertubi2.. dan dengan emosi aku yang tak stabil menjadikan aku seperti harimau betina.. ngeh3x..

Kemudian, ade 2 3 orang cikgu jumpa aku di kaunter informasi kami.. setelah aku bagitahu siapa aku, dan pencerobohan yang mereka telah lakukan, aku dengan sukarelanya x menerima kunjungan mereka melawat di tempat kami.. semasa aku bersoal jawab dengan guru2 tersebut, aku masih mampu bercakap dengan baik walaupun mata aku dah merah menakung air mata kemarahan dan suara aku terketar2 menahan sebak di dada, dan tangan aku agak menggigil sewaktu memberi pamplet tuk memberitahu procedur lawatan. Aku dengan senyuman dan berhemahnyer berkata kepada mereka.. maaf cikgu, kami tak dapat menerima kunjungan daripada sekolah cikgu memandangkan saya tidak dimaklumkan terlebih awal dan saya tidak mendapat sebarang surat secara bertulis dan tidak mendapat sebarang panggilan telefon daripada pihak cikgu untuk memaklumkan lawatan ini. (walaupun sebenarnya aku boleh jer membenarkan mereka melawat, tetapi mereka telah melakukan kesalahan menceroboh, terpaksa aku keraskan hati aku untuk menolak).

Ni antara perbualan aku ngn cikgu tu :

Aku : Salam cikgu, cikgu dari sekolah mana? (aku ingat tempahan pagi td yg datang lambat)
Cikgu : Saya dari sekolah dot dot dot ( xleh dinyatakan disini, tetapi semua students memakai pakaian yang sangat comel, berbaju kurung putih dan bertudung labuh. cikgu yang cakap dengan aku tupun bertudung labuh).

Aku : Tadi ade sesiapa yang arahkan masuk ke? (aku cube berbasa basi sambil tersengih menahan gelodah perasan)
Cikgu : Pintu dah terbukak, so kami pun masuklah. (sambil tersengih2)

Aku : Sebelum saya gi sembahyang tadi, saya dah pastikan pintu ditutup dan semua lampu ditutup. dan saya dengar pintu dibukak tadi. dan di dalam galeri kami pun lampu kami masih belum bukak. Cube cikgu tengok balik.
Cikgu : Saya ingat boleh masuk macamtu jerk, lagipun kami tak tahu ditutup.

Malasla aku nak bertekak ngn cikgu macam ni, toilet awam pun kene bagitahu penjaga die tuk buat bayaran nikan pulak sebuah pusat sains under kerajaan. pelik bin ajaib.. xpelah..mungkin cikgu ni dan anak2 murid die tu baru keluar dari gua. Boleh lak main redah2 dalam keadaan gelap macam tu, pakai mata ape ek leh nampak dalam gelap. :P Aku pun teruskan penerangan aku tentang procedure lawatan. Xpelah, biar aku terangkan sebab mungkin die baru keluar dari gua.

Aku : Cikgu, cikgu perlu buat tempahan dulu sebelum datang. Ni pemplet kami dan di sini ade nombor telefon, nombor telefon saya pun ade kat situ. cikgu boleh rujuk balik. Kalau lain kali sebelum datang, telefon pihak kami dulu atau terus call saya.
Cikgu : Kami tak tahu pulak kene tempah macam ni, driver bas cakap boleh masuk macam tu jerk.. xyah tempah2.. (eh, org kene rujuk driver bas dulu ek sebelum buat lawatan ke sesuatu tempat? )

Aku : Driver bas ke yang handle lawatan ni? Tahu plak driver bas tu kat sini x perlu wat tempahan.
Cikgu : x tahulah saya, driover bas yang cakap.

(sempat lagi salahkan driver bas plak, tadi salahkan pintu terbukak walaupun terang2 salah die. Mujur aku tak suh die kol driver bas suh turun. biar aku brifing driver bas tu, nanti senangla driver nak handle lawatan :P.. rupenye2 selama ni bukan cikgu yang handle ek.. driver bas.)

Aku : So saya rasa xde ape2 lagi lah ek cikgu, lain kali cikgu datang lagi ek. telefon saya dulu.
Cikgu : Terima kasih yer, kami mintak maaf banyak2..

Alhamdulillah, walaupun dalam keadaan menggigil menahan marah, aku masih mampu bercakap baik2 dengan guru tersebut. Sejurus selepas sekolah tu balik, sekolah yang telah berjanji tuk dtg pukul 2.15 telah sampai 15 minit awal.. so aku settlekan dahulu tanpa hiraukan lagi perasaan aku. Kebetulan petang tu ade 3 buah sekolah yg berjanji nak dtg, dan yang datang hanya 2 buah sekolah.. Apabila semua telah selesai, dalam area kul 4 lebih, aku baru berkesempatan nak luahkan perasaan tension aku ni. Aku makan dan kunci bilik, makan sambil nangis semahu2nya.. aku x tahan.. x tahan sangat2.. bukan nangis sebab sedih, tp nangis sebab nak marah.. seksa jugak ek berurusan dengan guru2.. ramai yang x tahu procedure..  tetapi ramai jugak yang baik2.. biasanya yang pelik2 ni.. guru2 wanita.. aku x pernah lagi berhadapan masalah dengan guru2 lelaki.. aku x tahu samada disebabkan aku perempuan, so mereka tak buat hal ataupun memang sikap wanita seperti itu. Allahua'lam.


p/s : Ini adalah langkah2 yang perlu dilakukan sebelum melawat ke sesebuah tempat. Just tuk panduan andaikata pembaca "Diary Hearty" ingin mengadakan lawatan dalam kumpulan yang besar ke sesebuah tempat ( x termasuk toilet awam ) ngeh3x..

1. Buat proposal dulu, hantar ke pengetua/guru besar. Nyatakan sekali tempat2 yang ingin di lawati. Bila diluluskan kite teruskan kepada procedure ke 2.

2. Hubungi semua tempat2 yang ingin dilawati. tanya procedure lawatan, atau tanyalah ape2 persoalan yang berkaitan. kalau x tahu sangat, hubungi je lah, nanti diorang akan terangkan. Perhubungan boleh dibuat melalui :

    i ) Telefon
    ii ) Surat
    iii ) Fax
    iv ) Emel

3. Setelah menjalani langkah yang ke 3, kene buat panggilan balik untuk memastikan pegawai yang bertanggungjawab menerima surat/fax/email daripada pihak tuan. (kecuali langkah ke 2 tadi dibuat melalui panggilan telefon)

4. Setelah semua selesai, sehari or 2 hari or seminggu kene kol balik untuk follow up, manelah tahu berlaku sedikit kekeliruan, maklumlah manusia.. x leh lari daripada kesilapan. Kalau lawatan terpaksa cancell, kenelah inform jugak. Kalau tak nanti kasihan pihak yang menunggu lawatan tu.. try belajar untuk bertanggungjawab. Kalau memang sebelum ni korang mmg x bertanggungjawab, tp tolongla belajar.. :) kalau korang tahu tutup dan bukak mata, mesti korang tahu nak adakan lawatan dan batalkan lawatan. kan?

5. Hari lawatan tu, in caselah kalau korang terlewat. Maklumlah jalan memang sesak, kadang2 kenderaan banyak.. cubelah rajinkan tangan tuk mendail nombor telefon syarikat/agensi tuk maklumkan keterlewatan tersebut. Janganlah kedekut kreadit sangat.. sekurang2nye mereka boleh menyediakan back up plan tuk sambut korang.. sebab ada sesetengah tempat perlu ikut jadual tertentu..

6. Kalau dah sampai tu, jangan redah masuk jer tau. tunggu dulu :P

Itu sahaja langkah2 yang perlu dilakukan sebelum melakukan sebarang lawatan untuk memastikan lawatan anda dalam keadaan yang terancang dan tak kelam kabut. Semoga dapat dijadikan panduan. :) peace.. Semoga lawatan anda dapat mencapai matlamat dan yang penting berjalan dengan lancar. Kene saling memahami di antara satu sama lain.. masing2 bekerja dan menjalankan tugas.. semua nak menjadi yang terbaik..

Monday, October 26, 2009

Pengalaman di Matrik



Ni lagu dikir barat Kelantan.. Kali pertama aku dengar lagu ni waktu mule2 masuk matrik, malam terakhir minggu suaikenal... Waktu tu setiap kumpulan kene buat persembahan. Kumpulan aku buat pentomin.. aku jadik ibu yang sakit.. hehehe.. best jugak... ibunye lagi comel dan kecik dari anak, Anak aku nama Muhaimin, itulah kali pertama dan terakhir aku cakap ngn die, tu pun disebabkan satu group.. lepas pada 2, aku langsung x pandang die, sebab aku pemalu.. kih3x.. sekarang die dah jadi doktor, dan kawin dengan anak pensyarah fizik aku.. pensyarah yang pernah marah aku sebab aku x pernah buat tutorial fizik sampai siap.. hehehe.. dan pensyarah aku tu pulak duduk sejiran dengan kampung aku :P..

Hehehe.. berbalik kepada kisah dikir barat ni.. Waktu tu, aku x faham pun ape yang mereka nyanyi, yang pasti, nyanyian mereka best.. x kisahla aku faham ke tak.. lagipun malam tu penat giler, jadi aku dengar x dengar jer nyanyian die.. Muzik die lagi kuat dari suara die.. penyanyi die org kelantan.. x pernah tahu nama sampai sekarang.. dan x pernah pun nak borak ngan die.. muka die pun aku dah x ingat.. ngeh3x.. aku ni jenis budak yang tak pernah nak layan orang.. buat hal sendirik jerk..

Bestnye pengalaman kat matrik, walaupun aku ni agak bodoh2, selalu jer balik kampung. sebab homesick, selalu jer demam sebab cuaca kat sana memang panas, sampai padang kami rumputnye x pernah warne hijau.. kuning jer memanjang..  Aku lak, sepanjang duk sana asyik demam, batuk, demam, batuk dan asyik duk ulang alik ke hospital.. huhuhu.. warden aku la yang selalu jadi mangsa aku :P.. tq warden.. hihihihi.. jasa korang x pernah aku lupakan.. rindunyer .. huhuhuhu.. tq ek sebab tolong jaga aku :(

Pengalaman yang tak pernah aku lupekan sampai sekarang time aku jatuh katil, minggu pertama tu katil aku runtuh.. huhuhu.. aku ni nampak jer kecik, tp kalu aku jumpe katil memang terukla katil tu aku kerjakan.. hehehehe.. kebetulan katil aku tu katil kayu, dan dah nak runtuh ( aku rasa dah nak runtuh ), hehehe.. nth macam mana malam time aku tido tu.. katil aku runtuh.. aku duk katil bawah.. hehehe.. habis kepala aku terantuk kat paku.. huhuhu.. mcmn nth ade paku kat situ... pagi2 tu terus aku bagitahu kat fasilitator kat situ, nama die Mohazam, Abang Mohazam, orang Terengganu.. die la yang rapat ngan aku time tu.. malam tu aku balik, katil aku dah elok :P.. tq ek.. die la yang tolong pakukan katil aku.. Kemudian katil aku runtuh untuk kali kedua waktu akhir sem.. time tu aku gatal duk tingkat atas.. sebab katil aku yg kat bawah tu dah penuh ngan buku.. malam tu time aku nak turun katil tu, time nak pijak tangga sekali lagi katil aku runtuh... aku tak tahu pun macamana katil aku runtuh, sedar2 aku dah duk bawah dan papan katil tu duk atas aku.. dengan katil2 tingkat bawah tu tercabut paku.. (katil aku katil 2 tingkat, aku duk 2 orang sebilik dengan seorang roomate. so seorang ade 2 katil).. habis lebam2 tubuh aku.. pagi2 esok time aku masuk dewan exam, warden aku marah aku sebab x repot malam tu dan die baru jer tahu aku jatuh katil tuk kali ke dua.. lebam2 kat badan aku habis die check.. huhuhu. habis hilang mood aku nak jawab exam.. sebab aku malu kawan2 aku tahu aku jatuh katil.. org lain aku x kisah nak gelakkan aku sampai tergolek, tapi ade lak org repot ke abg mohazam, abg tu gelak sakan kat aku.. die kata aku ganas.. jahat.. huhuhuhuhu.. tapi bile ingat balik, aku tersengih sorang2.. Lepas aku balik exam, katil aku dah siap dibaiki.. :P tq ek.. hihihi..

Dulu2 aku suke study kat padang, berhadapan dengan HEP.. padang tu memang mendamaikan.. tempat aku duk menung sorang2.. Kadang2 dengan Juwita.. kawan baik aku.. Kat padang tu ade pokok besar.. bile aku tension2 aku gi panjat pokok tu.. huhuhu.. ritu kebetulan lecturer aku nampak.. die terus datang dan marahkan aku.. tension2.. x bebas langsung.. bagila aku peluang nak nakal.. hehehe.. nakal dan lepas tu menyusahkan orang lain.. ngeh3x.. ape2 je lah, asalkan aku puas hati..  aku rindula nak panjat pokok.. rindu kehidupan aku dulu2.. kat rumah aku dahla x bebas, so bagila aku peluang nak buat ape yg aku suke kat sini .. ( bisikan hati aku time tu ) :P

Tempat aku nangis lak kat belakang library.. kalu aku tension, mesti aku sembunyikan diri kat belakang library duduk kat celah2 batu.. dan tempat tu jugak tempat aku dan kawan2 wat latihan teater..

Kat matrik aku, selalu jer ade aktiviti2.. sukaneka, persembahan.. dan aku adalah sebahagian daripada diorang.. biasanya kalau buat persembahan.. kumpulan aku mesti mendapat tempat pertama.. Kuliah 1, Amali 1.. Kumpulan yang glamour dengan kenakalan dan semangat kekitaan.. semua lecturer akan kenal dengan kuliah 1.. mungkin disebabkan dengan semangat yang ditunjukkan oleh mereka.. prinsip kami, cubit peha kiri, peha kanan akan terasa sakitnya.. :)

p/s : kepada kawan2 aku.. kalau korang dapat cam dengan kisah yang aku tulis ni.. hubungi lah aku balik.. aku rindukan korang semua.. rindu sangat2.. Atun, Juwita, Azmahani, Dhila, Syeda, Faizal, Azmi Najmin, Adam.. korang kemana ek.. aku amat rindukan korang.. tanpa korang, aku xkan mampu sampai tahap ini.. jasa2 korang aku x pernah lupakan.. hanya Allah yang mampu membalasnya.. Yang aku masih berhubung sekarang hanya dengan atun, abang bad, abang mohazam.. Johan Johari, Azmahani..

Sunday, October 25, 2009

Aminkan Doa Kami

Cinta vs Sambal Belacan



Cinta itu..
boleh diumpamakan bagai makan sambal belacan..
walau pedas..hingga mengalir air mata..
masih mau dimakan jua..

Cinta jangan dibuat macam goreng pisang..
sungguh enak bila..makan panas-panas..
bila ia sejuk jadi kurang enak..
ho ho ho ho.. hilang sedapnya..

p/s : Aku memang suke nyanyikan lagu ni, ikut rentak nyanyian Apek & Yusri..perumpamaan yang nampak lawak, tapi amat bersesuaian dengan erti sebuah "C.I.N.T.A"..
Perumpamaan yang ringkas, padat, dan menyeluruh.. ngeh3x..

Aku memang x suke makan makanan yang pedas2.. nanti lidah aku akan berdarah.. memang parah, tetapi, aku suka sangat makan belacan.. kalau belacan x pedas, bagi aku x nikmat, baik xyah makan.. bile belacan tu pedas.. rasa nikmat.. boleh bertambah nasik.. rela makan lagi walaupun perut dah x mampu nak tampung.. hehehe.. semakin pedas, semakin bernilai belacan tersebut. x kisahlah lepas aku makan tu, lidah aku akan sakit.. dan x mungkin akan pernah serik tuk makan lagi :D..

Orang cakap, dalam sebuah perhubungan cinta, gaduh tu adalah lumrah. Gaduh, baik, gaduh lagi dan baik lagi.... time gaduh memang teruk sangat2.. rasa nak bercerai time tu jugak.. rs sakit sangat, hancur luluh, rasa tangkai jantung tu seolah2 nak terputus.. tapi, bila dah berbaik balik.. perhubungan tu akan lebih bernilai, sebab.. masing2 dapat belajar daripada kesilapan.. dan akan lebih memahami di antara satu sama lain.

Bernilai jugak ek gaduh ni.. hihihi.. sebab tu la kot, aku tengok ayah/mak aku gaduh jerk.. pengikat kasih sayang.. best jugak kan gaduh, lepas gaduh mesti ade adegan pujuk memujuk.. :).. kalau x gaduh macamana nak pujuk.. huhuhu.. x bestnyer.. xde warne warni kehidupan.. mmm...

so kesimpulannye, meh kiter gaduh :p gaduh tu ibarat lada.. cinta itu ibarat belacan.. tanpa lada, belacan xkan bermakna.. tanpa gaduh, cinta xkan berseri..




Saturday, October 24, 2009

Ahmed Bukhatir - Zawjati - My wife




Ahmed Bukhatir - Zawjati - My wife

TRANSLATION- Zawjati (My wife)
(as given in the album Da'ani)



I love you the way you are,
I love you the way you were,
No matter what did or will happen,
You are and will be my darling.

You're my rightful wife, I care not about
Those who like to reproach and irritate me.
It is our destiny to be
Together eternally.

In my heart you instilled love
With grace and good deeds.
Happiness vanishes when you disappear,
Life brightens when you're there.

Hard is my day
Until you return home.
Sadness disappears
When you smile.

Life turns black
When you're upset,
So I work hard
To make your wish come true.

You're my happiness.
May you be happy forever.
Our souls are united
Like soil and plants.

You're my hope, my peace
My good company and inspiration.
Life is good, no matter how hard it is,
When you're fine ( more )

p/s : suke sangat2 lagu ni..


Friday, October 23, 2009

Binatang Peliharaan Kami


Ni kucing jantan kami.. hehehe.. x bagi nama ape pun. Aku panggil Miow jerk.. die suke ikut mak aku gi surau.. huhuhuhu.. susah giler suh die balik.. aku bukan ape, takut die kene langgar.. :(


Ni kucing yang sama, posisi berlainan.. kucing ni la peneman aku bile aku duk kat pintu rumah.. :D.. kalau aku keluar jerk, mesti diorang semua akan datang kat aku, walaupun aku x bagi diorang makan.. diorang suke nak manja2.. kih3x..


Ni kucing betina lak, adik kepada kucing kat atas tu.. namanya pun Miow.. die dah ade baby sekor.. baby die tu aku x tahu kemana..


Tu tangan aku tu, terpaksa pegang muka die sebab die xnak tengok kamera handset aku.. mentang2la kamera encet jerk.. huhuhuhu.. ngade2 betulla ko kucing.. ape2 pun aku tetap cayang kat ko.. muah muah muah.. 3 kali kiss.. :P


Time aku main2 ngn kucing2 aku tu, tetibe lak lembu ayah aku melintas.. hehehe.. so aku snapla.. sesape nak beli lembu tuk korban blehla sms aku.. kih2x.. tu rumah kecik kat lembu aku tu adalah rumah padi, tempat ayah aku simpan padi.. :P
p/s: tp ayh aku x jual kot, die sayang sebab lembu die comel..

P/s : kepada adik2 aku yang duk baca blog ni, kalau korang rindu kat kucing2 dan lembu2, copyla gambarnyer.. lain kali aku ambik gambar kambing kiter lak ek.. peace..

Thursday, October 22, 2009

Lagu NegaraKu



Dah lama aku x menyanyikan lagu Negaraku..
Meh kite ramai-ramai nyanyi lagu ni..
Jom kite sama-sama berdiri tegak..dan nyanyi..

Kesian lok.. sorry ek adik2 semua..




Hari ni kat tempat aku keje ade Majlis Perlancaran Minggu Kesedaran Kewangan (M2K) yang dirasmikan oleh MB negeri aku. Memang meriah sangat2 dari semalam lagi, dan mood aku memang tercalar sejak dua tiga hari lepas disebabkan maklumat mereka lewat maklumkan pada company aku. Aku hanya di bagitahu mereka nak guna stage kami untuk majlis tu pada 21-24 Oktober. So aku dah clearkan awal2 jadual aku tuk kosongkan stage tu disebabkan company aku ni selalu buat aktiviti di stage tu. & stages tu merupakan foyer kami.


Tup2 3 hari lepas tetiba, mereka datang kepada aku suh kosongkan stages tu sedangkan jadual kami untuk hari tu penuh. Teruk betul keje diorang. Juruteknik di tempat aku keje dah merah2 muka diorang, kami ingat dah settlela. kami fikir bolehla diorang buat keje kat tepi2 stages tu dulu. Sebab Majlis tu tuk 22 hb. Tup2 21 hb pagi tu time aku dtg, mereka dah gune semua stages dan foyer kami. kami tensionla kenapa pihak pentadbiran diorang x maklumkan pada kami awal2, dan sejurus selepas tu baru memo tuk guna stage tu aku dapat. Keje ape ntah macam ni, ni la keje ngn org kerajaan. nak senang jerk, nak senang bagi pihak die, bagi pihak orang diorang x fikir lak.. So kami terpaksalah ubah tempat kegiatan kami kat belakang bangunan. Kasihan kat pelajar2 kami tuh.. dah la panas gila2.. kasihan.. sabar ek.. Kami memang xnak kamu semua panas.. sebab tu kami "panas" dulu semata-mata xnak kamu semua panas.. maaf ek, pentadbiran ade masalah kali ni.

Wednesday, October 21, 2009

"Something" from "Someone"



Coklat ni Ain dapat pada 25.08.09.. Ni my fovourite.. Ain amat hargai sangat-sangat.. Ain bagi semua orang rasa coklat ni :), dan Ain hanya sempat makan 3 bijik.. huhuhuhuhu.. sedehnyer.. kih3x.. xpe, lain kali ain mintak lagi ek.. boleh kan????



Ni plak Ain dapat jugak, sekali dengan coklat. TQ ek, sebab risaukan kesihatan Ain, Ain memang suka sakit, tp sekarang dah lama x sakit.hehehe..sorry ek sebab selalu buat orang bimbang..




Kerongsang ni Ain dapat sehari sebelum raya.. cantik sangat2 kerongsang ni.. TQ ek makcik sebab tolong pilihkan. Ain pakai waktu hari raya ke dua.. :) sesuai jer dengan baju raya Ain..
Pada hari raya lak, Ain dapat tudung, juga daripada makcik, warne ungu cerah.. tapi Ain x upload sebab Ain x snap gambar tudung tu.. Sebab makcik suruh Ain snap tudung tu time Ain pakai.. hehehe..




TQ ek yang ni.. ingatkan tak ingat kat Ain time gi lawatan ke Kelantan & Terengganu ritu.. hehehehe.. tq ek..
p/s : Pulang sebagai pelancong, kembali sebagai pendatang.. ;)



boleh tak Ain nak buat permintaan.. nak hadiah kamera sebuah boleh? kih kih kih, dasar materialistik betulla gue nih.. hehehe.. acah jer lah..

Tuesday, October 20, 2009

Aunty Comel Berkebaya Singkat



Pagi-pagi tadi masa dalam perjalanan ke office, di traffic light utama nak hantar Judin ke tabika, aku terpandang seorang aunty naik motorsikal. Comel bangat aunty tu, die bawak anak di depan. Di belakang motor aunty tu ade 2 buah motorsikal lagi yang asyik curi2 pandang kat aunty tu.. memang lawa la..
Abang aku dah tergelak2 dah.. aku rasa macam nak turun dari kereta nak tolong bagitahu aunty tu tuk balik tukar baju.

Bukannye ape, baju yang aunty tu pakai memang lawa gila.. kebaya singkat yang stail zaman2 Saloma dulu.. yang jenis jarang giler tu. kat dalam tu die pakai korsep warne pink terang, dan tali baju kecik die warne hitam, nampak dari luar seolah2 die x pakai ape2. Kalau aunty tu kurus, slim xpela jugak (walaupun memang x baik), ni die pakai nampak lebihan yang tertonjol2 keluar dari korsep belakangnyer.. kain yang jarang2 tu plak nampak kulitnyer yang ala-ala sawo matang gitu.. aku pun konpius tu warne kulit die ke atau die pakai baju hitam lain kat dalam tu. Aku siap boleh tanya abang aku warne kulit aunty tu :P ngeh3x.. hehehe.. tapi aunty ni bagus jugak, die pakai tudung.. sedih betul aku nenguk.. baik takyah pakai tudung kalau macam ni.. tp xpela kan, sekurang2 nye die masih nak pakai tudung walaupun baju yang die pakai tu nampak macam x pakai baju.

Aku bukannye nak kutuk ciptaan Allah, tapi kalau nak berpakaian tu, pilihla pakaian yang bersesuaian dengan kite.. dengan agama anutan kite, janganla main bedal jerk.. seksa orang lain nenguk.. Kasihan kat lelaki-lelaki yang nenguk kiter.. bukan sekadar kat lelaki, kat perempuan2 macam aku ni pun bolehla dikasihankan.. sedih aku nenguk abang aku duk gelak2 kat kaum sejenis aku..

Ape yang aku tahu, ape yang kite buat.. yang boleh menyebabkan kaum lelaki mempunyai perasaan "something" kat kiter, kita takkan bau syurga pun. Syurga ni dapat di bau dari jarak yang jauh, dah kalau bau yang kuat tu pun tak dapat, fikirla betapa jauhnye kite dari syurga..  Dikesempatan ini, aku memohonla kepada kaum sejenisku untuk menjaga diri sendiri, kat dunia ni la aku boleh tegur.. kat akhirat nanti dah x boleh. yer la kan, betulla kata korang, kubur lain-lain.


Sunday, October 18, 2009

Anak-anak Saudara yang Comel

Saje je aku nak wak masuk gambar diorang, sebenarnya aku nak letak gambar lain, tetapi bile aku nak transfer gambar-gambar dari handphone aku ke pc.. x dapat lak.. kenapa yer.. x pernah lagi aku alami masalah mcm ni.. so xperla.. disebabkan aku keboringan ni.. aku upload jer la mane2 yang dah ade dlm pc aku ni.. boring sangat2 dah ni.

Ni anak-anak Abang Long aku, sepatutnye ade tiga, tetapi gambar bertiga aku x jumpe dalam pc ni.. so aku upload yang ni la dulu.. yang besar panjang tu namanya Adam.. kecik2 dah pandai control macho.. kalau bergambar jer muka die akan cepat2 jadi serius, hilang sifat keanak-anakan. Yang ke dua pulak, namanye Aizudin, tapi aku panggil Judin,die ni banyakla sangat cakap, kalau aku penat sangat layan die, aku bukak jer MP3 yasin, suh die ikut. :P kirenye menjadik jugak.. sebab die ni kecik2 dah hafaz quran.. dan yang ke tiga, Husna, gambarnya akan dimasukkan kemudian.

Ni Haiqal dan Aiman, twin.. anak-anak kakak aku yang ke tiga. Ni kat klinik.. sangat suke bergaduh, boleh berdarah2 kalau dibiarkan..

Husna, anak abang long.. satu2nye puteri.. puteri ni la jadi rebutan abang2 dan sepupu2nyer.. :P sangat comel dan petah berbicara.. suke tengok gelagat die dan suaranye yg cute.

Ni Iqbal, anak kakak aku yang ke tiga.. aku panggil "adik". cita2 die nak jadi macam Ustaz Azhar Idrus.. hehehe.. suke sangat tengok Ustaz mengajar dalam CD..

Ni anak sulung Abang Ngah aku, Ehsan.. suke sangat kucing.. :D


Ni Judin versi perempuan.. aku teringin sangat nak ade anak menakan perempuan, so aku pakaikan tudung kat anak saudara aku ni.. hehehehe.. waktu tu Husna xde lagi..

Ni plak Iqbal a.k.a adik.. hihihihi.. anak saudara yang paling manja dengan aku.. ni adik bongsu aku punye kerje.. die bagi pakai tudung.. waktu ni kami memang kepingin anak menakan perempuan.. hehehehe.. habis anak2 saudara lelaki kami pakaikan tudung.. cute kan?

p/s : mereka ni la penyeri kehidupan aku.. hehehehe.. riuh rendah rumah aku, seingat aku sekali aku mengamuk sebab diorang rosakkan barang kesayangan aku.. tapi time aku marah tu mereka membatu jerk.. skrg barang tu aku dah buang.. kalau aku tgk, nanti aku akan marah lagi.. huhuhu.. sedih, tp xpe la.. buang pun buang la.. asal aku x marahkan mereka lagi.. kih kih kih..